V. C. Morris Gift Shop (1948), San Francisco, California


The V. C. Morris Gift Shop was a remodeling of an older warehouse. Wright created a simple windowless wall of fine brickwork that conceals a circular inner volume. The brick fa├žade protects the interior and its contents while inviting passers-by to enter through an arched glass tunnel. In the interior, Wright placed a circular mezzanine reached by ascending a spiral ramp; both are made of reinforced concrete. A grid of interlocked translucent globes suspended above the circular space provides light. The curved wall of the ramp is pierced by circular openings for display of illuminated objects. The shop is currently in use as an art gallery.

 
Location: 140 Maiden Lane, San Francisco CA 94108
Open Tuesday through Saturday, 10:00 AM to 6:00 PM.

Also see: Seventeen Buildings Honored by the American Institute of Architects
 


Sources:
William Allin Storrer, The Architecture of Frank Lloyd Wright (1995), #310.
Thomas A. Heinz, Frank Lloyd Wright Field Guide (2005), p. 28.
Robert McCarter, Frank Lloyd Wright (1997), pp. 306-307.